PORADNIA ŻYWIENIA DOJELITOWEGO

Poradnia obejmuje leczeniem żywieniowym w warunkach domowych osoby dorosłe oraz dzieci z Wielkopolski. Kwalifikowani są pacjenci, którzy nie są w stanie odżywiać się w sposób naturalny, najczęściej z zaburzeniami połykania lub przeszkodą w górnym odcinku przewodu pokarmowego.

​Żywienie dojelitowe to podawanie niezbędnych składników odżywczych bezpośrednio do przewodu pokarmowego, z pominięciem drogi doustnej. W trakcie terapii żywieniowej pacjent otrzymuje wszystkie niezbędne do życia składniki pokarmowe, w odpowiednio dobranych proporcjach, dostosowanych do indywidualnego zapotrzebowania.

Diety specjalistyczne podawane są za pomocą sondy lub przetoki odżywczej bezpośrednio do żołądka lub jelit. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych jest refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Konieczne jest posiadanie skierowania.

W ramach żywienia dojelitowego, bezpłatnie udostępniamy chorym sprzęt i aparaturę medyczną niezbędną do sprawowania opieki, np. pompy do żywienia.

Pacjenci objęci są opieką lekarza, pielęgniarki, rehabilitanta, a także psychologa oraz dietetyka.

Pacjent jest objęty leczeniem żywieniowym po zakwalifikowaniu przez lekarza poradni żywieniowej.

LEKARZE W RAMACH PORADNI

  • dr n. med. Ziemowit Kowalski
    specjalista chirurgii
  • lek. med. Iwona Dragan
     specjalista anestezjologii i intensywnej terapii
  • dr n. med. Marek Wilczyński
    specjalista pediatra

 

  • lek. med. Bembnista Jacek
    specjalista chirurgii
  • lek. med. Ezekiel Migot
    specjalista chirurgii
  • lek. med. Dorota Sokół
    specjalista chorób wewnętrznych
logo NFZ

Uwaga

Poradnia dostępna ze skierowaniem od lekarza ubezpieczenia zdrowonego z wpisem "konieczne żywienie dojelitowe dietą przemysłową"

Rejestracja

667 671 543

Opieka lekarza

Pielęgnacja

Pełnowartościowa dieta

Wsparcie psychologiczne

Edukacja

Rehabilitacja

Opieka dietetyka

Sprzęt medyczny

Wskazania do objęcia pacjenta żywieniem w warunkach domowych:

  • choroby neurologiczne, skutkujące założeniem bezpośredniego dostępu do żołądka lub jelit- np powikłanie udaru mózgu, stwardnienie zanikowe boczne, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne,
  • niedożywienie lub niedostateczne odżywienie w następstwie urazu lub choroby
  • choroby zapalne jelit
  • zaburzenia połykania
  • pooperacyjne przetoki jelitowe
  • choroby onkologiczne
  • powikłania pooperacyjne

Opieka żywieniowa w warunkach domowych jest najczęściej kontynuacją leczenia rozpoczętego w szpitalu.